U denkt er misschien niet altijd aan, maar het enige contact tussen uw auto en de weg zijn de vier banden van uw auto. Het is belangrijk om te zorgen dat uw banden altijd in goede staat zijn wanneer u de weg op gaat. U moet namelijk met deze banden er wel voor zorgen dat u de controle houdt over uw auto en op tijd stil staat bij een noodsituatie. Dat is daarom belangrijk om te letten op de profieldiepte en de bandenspanning.

Minimum profieldiepte banden

De wettelijke minimale profieldiepte van de banden mag niet minder zijn dan 1,6 millimeter bij zomerbanden en all season banden. Naast het feit dat u een boete riskeert, is het ook nog eens gevaarlijk wanneer uw bandenprofiel minder is dan de wettelijke profieldiepte. Wij van Bandenservice Acht adviseren u om uw banden bij minder dan 2 millimeter profieldiepte te laten vervangen. Tegenwoordig zijn de nieuwe zomerbanden zelfs 8 millimeter.

Bij winterbanden ligt de minimale profieldiepte hoger dan bij zomerbanden. Nieuwe winterbanden zijn ongeveer 9 millimeter, want het profiel van winterbanden is extra belangrijk. Met winterbanden staat u (veel) sneller stil op een nat dekweg of op sneeuw ten opzichte van zomerbanden. Daarom adviseren wij u uw winterbanden te vervangen bij een profieldiepte gelijk aan of minder dan 4 millimeter.

Invloed Van Profieldiepte

Bandenspanning

Ook de bandenspanning is van invloed op de verkeersveiligheid. Er kan sprake zijn van een te hoge of een te lage bandenspanning. Een te lage bandenspanning creëert veel draagvlak, maar in dit geval leidt dit niet tot meer grip, maar juist tot meer wrijving. Het gevolg van wrijving is hitte, dat vervormingen veroorzaakt, waardoor de banden niet meer goed in de velgen passen. Dit heeft als gevolg dat de remweg groter wordt, de wegligging instabieler en het gehele rijcomfort gaat achteruit. Daarnaast verbruikt u ook nog eens extra brandstof, wat niet goed is voor het milieu en niet goed voor uw portemonnee.

Maar ook een te hoge bandenspanning is niet goed voor uw verkeersveiligheid. Allereerst verslijten de banden ook met een te hoge bandenspanning en kan het rubber vervormen. Bij een te hoge spanning heeft u minder grip en vergroot u de kans op aquaplaning. Daarnaast verhoogt een te hoge druk ook de kans op een klapband.

U kunt uw bandenprofiel en –spanning bij ons gratis laten controleren. Neem snel contact met ons op en maak een afspraak. Liever zelf uw bandenprofiel en –spanning controleren? Dan kunt u op de website van ANWB precies lezen hoe dat moet!