Bandenlabel

Met een bandenlabel kunt u in één oogopslag zien met wat voor band u te maken heeft. Wel is het natuurlijk belangrijk om te weten wat er op het label staat en wat het betekent. In dit artikel leggen we graag voor u uit wat het label allemaal in houdt!

Het bandenlabel
Het bandenlabel laat de drie belangrijkste zaken van een band zien:
- de brandstofefficiëntie
- de grip op nat wegdek
- het externe afrolgeluid
 

Het bandenlabel

Waarden
Het gaat hier niet om absolute waarden. Om deze waarden vast te stellen wordt de band vergeleken met een referentieband. Hoe beter de waarde van een criterium, hoe beter de band presteert in vergelijk met de referentieband.

Brandstofefficiëntie
Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het brandstofverbruik van uw auto:
- het motortype
- het gewicht van de auto
- bandenspanning
- rijstijl
- de snelheid
- de snelheidsveranderingen
- rolweerstand van de banden

Ongeveer 20% van het brandstofverbruik ligt aan de rolweerstand. De weersomstandigheden en het type auto beïnvloeden de rolweerstand van een band. Bij klasse A is het brandstofverbruik altijd 7,5% lager dan van een band met klasse G.

Grip op nat wegdek
Om de grip te bepalen, wordt er gekeken hoelang de remweg is ten opzichte van de referentieband. Door het type auto of de weersomstandigheden kan dit in de praktijk nog iets afwijken. De testauto remt van 80 naar 20 kilometer per uur. Bij een band met klasse A is de remweg altijd 30% korter dan bij klasse F. Even ter vergelijking, dit is ongeveer 18 meter verschil in remweg. Dat is nogal wat!

Grip op nat wegdek

Afrolgeluid
Aan de hand van golfjes wordt het afrolgeluid weergegeven. Een golfje staat voor drie decibel meer of minder. De geluidssterkte wordt bij een daling van drie decibel gehalveerd. Het geluid van drie golfjes naar één golfje is 75% minder.

Andere prestatiecriteria
Dit label geeft de waarde van de belangrijkste drie prestatiecriteria. Hou er wel rekening mee dat er nog tientallen andere factoren meespelen om de totale kwaliteit van een band te beoordelen.

Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar de bandenlabels om te beslissen welke het beste bij u past!