We merken dat mensen vaak denken dat elke velg op iedere auto geplaatst kan worden. Echter is dit niet het geval, in tegendeel zelfs! Er zijn een hoop factoren die meespelen bij het kiezen van de juiste velg. In dit artikel leggen we u graag uit waarom niet iedere velg op elke auto past.

Factoren juiste velg

De volgende factoren zijn belangrijk bij het kiezen van de juiste velg:

  • ​Velgmaat/velgdiameter

Hoe groot is de diameter van de velg? Houd hier altijd goed rekening mee. Uiteraard kunt u voor een grotere diameter gaan voor een sportievere look, maar ga nooit voor meer dan twee velgenmaten groter. De maat wordt altijd in inches aangegeven. Hoe groter de inch maat, hoe platter de band wordt. Dit gaat altijd ten koste van het rijcomfort, houd hier dus rekening mee.

  • Gaten

Hoeveel boutgaten zitten er in de velg zelf? Deze moeten overeenkomen om de velg op de auto te kunnen monteren. De meeste auto’s hebben tegenwoordig vier of vijf gaten in de velg zitten.

  •  Steekmaat

De steekmaat bij de velg is de afstand tussen het hart van de boutgaten in de velg, als deze gaten recht tegenover elkaar staan zoals bij een 4 gaats velg. Bij een velg met 3 of 5 boutgaten werkt dit dus niet en moet u een denkbeeldige hartlijn tussen twee gaten maken. Niet erg gemakkelijk dus. Bandenservice Acht heeft speciaal gereedschap om de steek van een velg op te kunnen meten.

  • Naafdiameter

De naafdiameter is de diameter van het naaf gat in het midden van de velg. Dit moet perfect passen, zodat de velg goed gecentreerd op de naaf komt te zitten. Wanneer de afmetingen van elkaar verschillen past de velg niet op de auto. Als het naaf gat te groot is kan dit bij lichtmetalen wielen meestal worden verholpen door het plaatsen van centreerringen, bij stalen velgen gaat dit niet. 

 

  • ET-waarde

De ET-waarde is in hoeverre de velg naar binnen of naar buiten steekt ten opzichte van de wielkast. We noemen dit ook wel de diepteligging. Bij een hogere ET-waarde komt de bevestiging van de velg meer naar buiten, waardoor het wiel dieper in de wielkast valt. Bij een lagere ET-waarde komt de velg juist meer naar buiten.
 

  • J-maat

De J-maat geeft de breedte van de velg aan en wordt aangegeven in inches. De J-waarde geeft de breedte aan tussen de velgranden.

Het uitkiezen van de juiste velg

Zoals u ziet zijn er een hoop factoren die meespelen bij het uitkiezen van de juiste velg. Laat u daarom altijd goed adviseren, zodat u zeker weet dat de velg perfect past. Wij zijn de specialist op het gebied van velgen en banden en hebben jarenlange ervaring en de juiste kennis om u goed te helpen. Neem nu contact op wanneer u nog vragen heeft of maak een afspraak!

Velgdiameter
Steekmaat 3

Naafdiameter

Naafdiameter

J-maat

Velgbreedte