De Europese Commissie heeft bepaald dat vanaf 1 november 2014 nieuwe personenauto’s in de EU moeten beschikken over het TMPS. We leggen in dit artikel uit wat het is, het belang van het TMPS en welke systemen er zijn.

TMPS, wat is het?
TMPS staat voor Tyre Pressure Monitoring System, maar in Nederland noemen we dit systeem gewoon het bandenspanningscontrolesysteem. Dit systeem is bedoeld om de bandenspanning regelmatig te controlen en u te waarschuwen wanneer de bandenspanning te hoog of te laag is.

Waarom is een juiste bandenspanning belangrijk?
We kunnen vele voordelen opnoemen waarom de juiste bandenspanning van belang is, maar het belangrijkste is toch wel de veiligheid. Door de juiste bandenspanning heeft u minder kans op een klapband en heeft u een kortere remweg. Daarnaast zult u meer rijcomfort ervaren en een stabielere wegligging hebben. Ook heeft de juiste bandenspanning een positief gevolg voor de duurzaamheid. U verbruikt minder bandstoffen, minder CO2-uitstoot en er is sprake van minder slijtage. 

Tpms

Wat is het doel van TMPS?
De Europese Commissie heeft het TMPS verplicht ingesteld om de verkeersveiligheid te verbeteren, ongevallen nog meer te voorkomen, het brandstofverbruik te verminderen en bandenslijtage te voorkomen.

Soorten systemen
Er bestaan twee soorten TPMS, het directe- en het indirecte systeem. Het directe TMPS systeem is voorzien van een sensor die de spanning en temperatuur meet. De sensoren geven de gemeten spanning door aan de elektronica van het voertuig. Het indirecte TMPS systeem heeft geen sensoren, maar maakt gebruik van software om de bandenspanning te berekenen.

Bandenservice Acht is de TPMS specialist
Wij hebben de juiste apparatuur, ervaring en kennis om u te helpen als het gaat om het TMPS. Heeft u vragen of wilt u nieuwe velgen bestellen, maar weet u niet of u TMPS sensoren nodig heeft? Neem dan gerust even contact met ons op, wij helpen u graag!